Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@19:59:37 GMT

۳۱ خردادماه؛ یک دقیقه سکوت برای طارم و رودبار

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۲۸۷۷۱۶

۳۱ خردادماه؛ یک دقیقه سکوت برای طارم و رودبار

ایسنا/زنجان تاریخ برای بسیاری از خانواده‌های طارمی در ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ متوقف شده است. شبی که تلخی سیاهی خود را هرچه تمام‌تر بر کام طارمی‌ها و رودباری‌ها برای همیشه تاریخ ریخت.

امروز ۳۱ خردادماه سالروز زلزله دهشتناک طارم و رودبار است. زلزله‌ای که مسیر زندگی اهالی این منطقه را به‌ گونه‌ای تغییر داد که آثار آن بعد از گذشت ۳۲ سال هنوز پابرجا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 زلزله‌ای که آثار آن تا مدت‌ها در مناطق مختلف شهرهای مختلف استان از جمله طارم و رودبار ماند و هنوز هم اگر سری به نقاط مختلف آن بزنی می‌توانی آثاری از این فاجعه را ببینی، هر چند هنوز آلام خانواده‌هایی که در این شهرها داغ‌دار شدند هویدا است.

حدود ۳۰ دقیقه از شروع آخرین روز بهار سال ۱۳۶۹ گذشته بود که زمین‌لرزه‌ای ۷.۴ ریشتری رودبار و منجیل در استان گیلان و حدود ۷۰۰ روستای تابعه را تحت تاثیر مستقیم خود قرار داد و لرزاند؛ زلزله‌ای که در برخی شهرهای استان‌های زنجان، تهران، قزوین، اردبیل، آذربایجان‌شرقی و ... نیز احساس شد اما آنچه ساکنان تا شعاع ۶۰ کیلومتری از کانون زلزله احساس کردند، بسیار متفاوت از دیگران بود؛ زلزله‌ای مابین ۳۵ تا ۳۷ هزار کشته، بین ۵۰ تا ۶۰ هزار مجروح و حدود نیم میلیون نفر بی‌خانمان و با تخریب ۱۰۰ هزار واحد ساختمانی، یکی از بزرگ‌ترین خسارات را به مناطق شهری ایران در قرن بیستم وارد کرد.

زلزله‌ای که زندگی بسیاری را در منطقه‌ای به‌ نام طارم برهم ریخت و جمع کردن آن زندگی ۳۲ سال طول کشیده است. زلزله‌ای که به‌ نام رودبار کانون آن ثبت شد ولی کام هزاران خانواده طارمی در زنجان را نیز تلخ کرد.

زلزله ۳۱ خرداد رودبار و طارم جزو ۱۰ زلزله بزرگ قرن بیستم به‌ شمار می‌آید که خسارات مالی و جانی بسیاری بر جای گذاشت و شرایطی را به‌ وجود آورد که چندین شهر و صدها روستا با قدمتی چندین ده ساله بار دیگر مجبور به احداث شدند.

چند ساعت پس از وقوع زمین‌لرزه اصلی، چندین پس‌لرزه در مواردی با بزرگی بیش از ۵ ریشتر اتفاق افتاد، به طوری که تا ۹ روز پس از وقوع زلزله، ۱۷ پس‌لرزه بیش از چهار ریشتر و ۳۵ مورد تا چهار ماه پس از آن با بزرگی بیش از چهار ریشتر ثبت و گزارش شده است.

برخی صاحب‌نظران زلزله سال ۶۹ رودبار و طارم را پیچیده‌ترین و پرخسارت‌ترین زلزله تاریخ معاصر می‌دانند؛ این زلزله علاوه بر تخریب کامل سه شهر ایران بسیاری از تاسیسات و شریان‌های حیاتی نظیر نیروگاه، سد، پل و تونل‌ها را تحت تاثیر خود قرار داد.

مدیرکل مدیریت بحران استان زنجان در پاسخ به اینکه امکان پیش‌بینی زمان وقوع زمین‌لرزه در هیچ‌کدام از کشورهای دنیا امکان‌پذیر نیست، اظهار می‌کند: با این حال همه باید آمادگی مقابله با این پدیده را داشته باشند و برگزاری مانورهای مختلف در این رابطه در همین راستا صورت می‌گیرد.

صفی‌الله کرامتی در ادامه به توجه مسئولان و مردم در مقاوم‌سازی منازل نیز اشاره کرد و یادآور شد: بافت فرسوده در سطح شهرها موجب آسیب‌پذیر شدن آن‌ها در زمان بروز حادثه می‌شود و توجه به بافت فرسوده یکی از نیازهای اصلی شهرهای استان است و در این زمینه نیازمند فرهنگ‌سازی هستیم.

وی تصریح می‌کند: تسهیلات مناسبی برای احیای بافت فرسوده در نظر گرفته شده است که شهروندان باید از آن استقبال کنند تا روند احیای این مناطق تسریع شود.

کرامتی به ضرورت مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی روستایی اشاره کرد و افزود: در زمان بروز حادثه یکی از نقاط اصلی آسیب‌پذیری روستاها هستند و در زلزله طارم نمونه بارز آن را دیدیم که بسیاری از هم‌وطنان جان خود را از دست دادند، در حالی ‌که با مقاوم‌سازی منازل و استقرار روستاها در نقاط مناسب می‌شد مانع چنین اتفاقاتی شد.

وی تصریح‌ می‌کند: آمادگی‌ها در دو بخش قبل و بعد از حادثه تقسیم می‌شود که تلاش کردیم در هر دو این بخش‌ها به حداکثر آمادگی و هماهنگی برسیم و دستگاه‌های مختلف نیز همکاری لازم را در این رابطه داشته‌اند.

این مسئول، پیشگیری را مهم‌ترین اصل در مواجهه با حوادث و بلایای طبیعی عنوان کرد و یادآور شد: تجهیز آتش‌نشانی‌ها و احداث سالن‌های چند منظوره، خرید دستگاه بسته‌بندی آب و نانوایی سیار برای مناطق مختلف از جمله اقداماتی است که در زمینه پیشگیری در استان انجام شده است.

نامقاوم بودن ساخت و ساز در این منطقه که البته مشکل بیشتر مناطق ایران است، باعث شد تا تلفات وسیع جانی و خسارت‌های گسترده مالی در این زلزله رخ دهد.

این منطقه از توان لرزه‌خیزی بالایی برخوردار است و مطابق نقشه خط زمین‌لرزه ایران (مانوئل بربریان ۱۹۷۷) در معرض تخریب متوسط VII تا زیاد (VIII,IX,X) قرار دارد و در هزار سال اخیر ۱۶ زلزله با بزرگی بیش از ۶ ریشتر در این منطقه گزارش شده است.

بازماندگان آن شب سیاه شاید هیچ‌گاه نتوانند آن لحظات و غم عظیم را فراموش کنند ولی آنچه برای آن‌ها می‌تواند مهم باشد سلامت خود و اطرافیان است. زندگی در منطقه‌ای که بر روی گسلی فعال واقع شده زمانی امن خواهد شد که محل زیست آن‌ها فعال باشد. مقاوم بودن ساختمان‌ها، جابه‌جایی منازلی که در معرض آسیب هستند، همه می‌تواند از درخواست‌ها باشد.

بنا به اعلام مسئولان استانی، هنوز مقاوم‌سازی ۴۵ درصد از منازل روستایی استان باقی مانده که به شرط مشارکت صد درصدی مردم تا پایان امسال به اتمام می‌رسد.

در استان زنجان ۱۵۳ روستا داریم که تقریباً روی خط گسل زلزله قرار دارند و ۱۸ هزار واحد مسکونی در محدوده خط گسل واقع و از این تعداد تا به امروز ۸۰۰۰ واحد مقاوم‌سازی و برای ۱۰ هزار واحد باقی‌ مانده نیز برنامه‌ریزی شده است. در سال‌جاری نیز مقاوم‌سازی ۵۰۰۰ واحد مسکونی در استان زنجان را خواهیم داشت.

البته نظر مسئولان در خصوص جابه‌جایی روستاهای واقع در مسیر گسل این است که در راستای کاهش آسیب‌های ناشی از بلایای طبیعی، روستا جابه‌جا نمی‌شود و تلاش بر نوسازی و مقاوم‌سازی آن است.

زمین همچون گهواره، گاهی با سرعت زیاد تکان می‌خورد؛ نامش را زلزله گذاشتیم ولی تدبیر قطعاً قوی‌تر از هر تکانی است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی زنجان زلزله طارم زلزله ای زمین لرزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۲۸۷۷۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرایند الحاق زمین به محدوده ۲۰ روستای دشتستان انجام شد

به گزارش خبرنگار مهر، احمد بنافی دوشنبه شب در نشست شورای تأمین مسکن شهرستان دشتستان که با حضور مسئولان ذی‌ربط شهرستانی و دستگاه‌های اجرایی در محل فرمانداری برگزار شد، گفت: تأمین مسکن یکی از مهم‌ترین اولویت‌های دولت است و با تمام ظرفیت شهرستان واستان برای تأمین مسکن اقشار مختلف مردم به‌ویژه اقشار کم‌برخوردار شهرستان در تلاش هستیم.

فرماندار دشتستان با اشاره به پرداخت تسهیلات مقاوم‌سازی و بهسازی مسکن در شهرستان، گفت: تسهیلات خوبی توسط دولت سیزدهم برای بهسازی و مقاوم‌سازی مسکن روستایی در نظر گرفته شده که این موضوع قدمی مثبت در ترغیب مردم به نوسازی و بهسازی مسکن دارد.

بنافی در خصوص عملکرد بانک‌های عامل پرداخت تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی نیز اظهار کرد: در زنجیره پرداخت تسهیلات مسکن روستایی تعداد معرفی شده به بانک‌ها زیاد ولی تعداد عقد قرارداد و تسهیلات پرداخت شده به‌مراتب کمتر است که نیازمند اهتمام جدی بانک‌ها در این خصوص هستیم.

وی همچنین خواستار اهتمام جدی شهرداران در امر الحاق زمین به حوزه شهری جهت تأمین زمین برای طرح جوانی جمعیت و فرزند آوری شد.

احمد بنافی با بیان اینکه ۲۰ روستا در شهرستان جهت تأمین زمین طرح جوانی جمعیت، الحاق زمین به محدوده روستایی را انجام داده‌اند خواستار پیگیری بیشتر بخشداران جهت این موضوع در دیگر روستاهای شهرستان شد.

ارائه گزارش توسط ادارات متولی و تصمیم‌گیری و مشکلات مرتبط با موضوع مسکن از دیگر بخش‌های این جلسه بود.

کد خبر 6098842

دیگر خبرها

  • دلیل پیشگوی هلندی درباره احتمال زلزله قوی در روزهای آینده
  • فرایند الحاق زمین به محدوده ۲۰ روستای دشتستان انجام شد
  • سهم استان زنجان از تسهیلات مسکن روستایی ۱۱ هزار و ۵۰۰ فقره است
  • ۱۱۵۰۰ فقره تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی در زنجان پرداخت می‌شود
  • مقاوم سازی واحدهای مسکونی روستایی استان زنجان به ۶۷ درصد می رسد
  • سهمیه تسهیلات مسکن روستایی در زنجان به ۱۱هزار و ۵۰۰فقره رسید
  • اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری از خردادماه
  • همسان سازی حقوق بازنشستگان کشوری از خردادماه سال جاری
  • آغاز مقاوم‌سازی ۷۵۰۰ واحد مسکن روستایی در استان اردبیل
  • آغاز مقاوم‌سازی ۷۵۰۰ واحد مسکن روستایی